برای اینکه یک راننده حر فه ای شوید قبل از همه چیز باید تمام نکته های رانندگی را بیاموزید و بعد در حین رانندگی تمامی آنهارا ریز به ریز رعایت کنید. در این مقاله آموزش صفر تا صد آموزش رانندگی را با تمام جزئیات به شما آموزش می دهیم. پس با امداد خودرو هیوندای آسیا سنتر همراه باشید تا از تمام اصول رانندگی مطلع شوید.
فهرست مطالب
Toggleآموزش صفر تا صد رانندگی به صورت نوشتاری
برای داشتن یک رانندگی بی خطر و حرفه ای به دقت به نکات رانندگی که گفته می شود توجه کرده و سپس اقدام به رانندگی با ماشین کنید.
تنظیم صندلی راننده
قبل از روشن کردن ماشین اولین کاری که راننده باید انجام دهد تنظیم صندلی می باشد. صندلی را طوری تنظیم کنید که دستتان به راحتی روی فرمان بگیرد و همچنین در همان حالت کاملا روی پدال ها نیز تسلط کامل داشته باشید. تنظیم صندلی تان را سعی کنید با حوصله انجام داده و با عقب و جلو کردن صندلی بهترین و راحت ترین جای ممکن را بسته به شرایط نشستن تان تنظیم کنید.
بعد از این که سوار ماشین شدید و قبل از این که شروع به رانندگی کنید، باید صندلی خود را تنظیم کنید. صندلی ماشین باید دقیقا مطابق شرایط بدن شما تنظیم شده باشد تا بتوانید به راحتی بر روی پدالها و فرمان تسلط داشته باشید. صندلی نباید بیش از اندازه جلو و یا بیش از اندازه عقب باشد، صندلی را طوری تنطیم کنید که در حالی که دستان شما بر روی فرمان قرار دارد، بتوانید به راحتی پدالها را فشار دهید. دقت داشته باشید و با حوصله بهترین جای ممکن برای صندلی را انتخاب کنید. در غیر اینصورت کنترل لازم را بر روی فرمان و پدال ها نخواهید داشت و نمی توانید سریعا به موانع رانندگی عکس العمل نشان دهید.
آشنایی با پدالها
بعد از تنظیم صندلی خودرو ، به پدال هایی که در زیر پایتان قرار گرفته دقت کنید. پدال سمت راست گاز و پدالی که در وسط قرار دارد ترمز و پدال سمت چپ کلاچ هستند. در حین رانندگی همیشه باید پای چپتان روی کلاچ قرار بگیرد و با پای راستتان پدال های گاز و ترمز راکنترل کنید. البته لازم به ذکر است که در خودروهای اتوماتیک پدال کلاچ وحود ندارد و شما فقط با پدال های گاز و ترمز کار می کنید. ولی شما برای شرکت در آزمون رانندگی با خودروی دنده ای امتحان می دهید بنابراین باید کاملا با کارکردن با خودروهای دنده ای مهارت کافی پیدا کرده باشید.
تنظیم آینهها
آینه ها در واقع چشم دوم راننده برای مشاهده اطراف و عقب خودرو می باشند. بنابراین می توان گفت از اجزای مهم خودرو بوده و حتما برای تنطیم آنها وقت گذاشته و توجه لازم را داشته باشید. با آینه ها می توانید نقاط کور اطراف خودرویتان را ببینید و باعث افزایش وسعت دید راننده می شوند. بنابراین آینه ها را طوری تنظیم کنید که که تسلط کامل به اطراف و عقب خودرو داشته باشید.
آشنایی با ترمز دستی خودرو
نام دیگر ترمز دستی ، ترمز اظطراری می باشد. ترمز دستی در بین دو صندلی جلو و در سمت راست راننده قرار دارد. کاربرد ترمز دستی کاملا با ترمز پدالی که زیر پای راننده قرار گرفته ، متفاوت است. بعد از پارک کردن خودرو باید ترمز دستی حتما به سمت بالا کشیده شود. در زمانیکه قصد حرکت دادن خودرو را دارید با فشار دادن دکمه ای که روی اهرم ترمز دستی قرار دارد به سمت پایین آورده و ترمز دستی را کاملا بخوابانید.
آشنایی با دندهها در رانندگی
دنده ها از مهمترین و حتی می توا گفت پیچیدهترین قسمت خودرو هستند. بنابراین باید در کار با دنده مهارت کافی پیدا کنید و با تمام موارد و نکات لازم در مورد دنده ها آشنایی داشته باشید.
باید بدانید که ماشین چند دنده داشته و هرکدام در چه مواقعی استفاده می شوند. بطور معمول خودروها دارای پنج دنده هستند و شماره دنده ها روی دسته دنده نوشته شده اند. دقت داشته باشید که برای تعویض دنده حتما باید ابتدا پدال گاز را تا انتها فشار داده و سپس می توانی دنده را عوض کنید.
در ابتدا برای روشن کردن خودرو دنده باید در حالت خلاص قرار گیرد و بعد از روشن شدن آن را روی دنده یک قرار ذهید. برای رانندگی در شهر با سرعت پایین از دنده 2 استفاده کنید. در زمانهاییکه قصد افزایش سرعت دارید با افزایش سرعت خودرو شماره دنده هارا هم افزایش دهید.
کاربرد دنده های پایین
از دندههای پایین یعنی دنده های یک ( سرعنهای 0 تا 25 کیلومتر ) و دنده دو ( سرعتهای 25 تا 50 کیلومتر) بطور معمول برای شروع حرکت، حرکت در سربالایی هاو سرازیری ها یا کنترل سرعت در جاده های پر پیچ و خم استفاده میشوند.
کاربرد دنده های بالا
دنده های سه (سرعت های 50 تا 75 کیلومتر ) و چهار (سرعت های 75 تا 105 کیلومنر) و پنج برای افزایش سرعت و حین حرکت با سرعتهای ثابت و همچنین برای کاهش مصرف سوخت استفاده می شوند. برای سرعتهای بالای 100 کیلومتر باید از دنده پنج استفاده کرد.
آموزش دنده عقب
حرف R روی دسته دنده نشانگر دنده عقب خودرو می باشد. در موافعیکه که می خواهید به عقب حرکت کنید، ابتدا دنده را در حالت خلاص قرار داده و بعد از آن دنده را به سمت راست و پایین تغییر دهید. در این حالت با فشار دادن پدا گاز به آرامی می توانیذ به سمت عقب حرکت کنید.
تسلط بر فرمان خودرو
تسلط بر فرمان حین رانندگی مهارت شما را در رانندگی افزایش می دهد. بنابراین برای رانندگی اصولی و درست باید فرمان را بدرستی در دست بگیرید تا تسلط کامل بر آن داشته باشید.
استفاده از دنده معکوس
برای کم کردن سرعت خودرو به هردلیلی در مواقعیکه سرعت شما بالا است، باید از شماره دنده کاسته شود. به عنئان مثال اگر با دنده 4 حرکت میکنید برای ک کردن سرعت ابتدا کلاچ را ته فشار دهید بعد دنده را از 3 به 2 تغییر دهید. به این عمل تغییر دنده ها به شماره کمتر، دنده معکوس گفته می شود.
آموزش گردش به راست
معمولا در مواقعی که می خواهید وارد کوچه شوید یا قصد پارک کردن دارید از گردش به راست استفاده می کنید. حدود 2 متر قبل از دور زدن ، ابتدا فرمان رابه سمت چپ بچرخانید و سپس بعد از اینکه داشبورد خودرو از جدول رد شد فرمان را به سمت راست بچرخانید . در این حالت که به اضطلاح دور گرفتن گفته می شود مانع برخورد خودرو به جدول می شوید.
آموزش دور زدن
از مهارت های رانندگی که بسیار ازآن استفاده می شود دور زدن است. البته نحوه دور زدن در خیابانهای عریض با دور زدن در خیابان های کم عرض متفاوت می باشد.
در خیابانهای پهن و عریض از دور تک فرمان استفاده می کنید. یعنی بایک دور چرخاندن فرمان تا انتها به سمت چپ و زدن راهنمای چپ و حرکت با دنده 1 وارد لاین مخالف می شوید و با راست کردن فرمان در لاین اصلی قرار می گیرید.
اما ذر خیابان های کم عرض از مهارت دور دو فرمان باید استفاده کنید. ابتدا با سرعت کم در حالت دنده 1 به سمت راست خیابان بروید. راهنمای چپ را زده و فرمان را کاملا به سمت چپ بچرخانید. وقتی به طرف دیگر خیابان رسیدید دنده عقب گرفته و با زدن راهنمای راست و چرخاندن فرمان به سمت راست، تا وسط خیابان به عقب بروید. جالا دوباره با گرفتن کلاچ و قراردادن دنده در حالت 1، فرمان را به چپ بچرخانید و در حال جرکت فرمان را به آرامی صاف کنید تا ماشین در مسیر درست قرار گیرد و بتوانید به مسیرتان ادامه دهید.
آموزش حرکت در ترافیک
نحوه حرکت خودرو در ترافیک موقعیتی است که تمام رانندگان در آن قرار می گیرند. مهارت حرکت در ترافیک که به آن حرکت لاک پشتی نیز گفته می شود باید در حالت دنده یک باشد. حرکت لاک پشتی در حالت نیم کلاچ انجام می شود. در این حالت دنده راروی حالت یک قرارداده و درحالیکه به آرامی پدال گاز را فشارمی دهید، در همان حالت کلاچ را تا نیمه بالا بیاورید. در حینی که کلاچ به سمت بالا می آید ماشین به آرامی جرکت می کند. این حرکت آرام خودرو را در حالت نیم کلاچ ونیم گاز را اصطلاحا حرکت نیم کلاچ می گویند.
راهنما زدن در رانندگی
برای هر تغییر مسیری در رانندگی باید راهنما زد. راهنما زدن به خودروهای پشت سر اطلاع می دهد که شما قصد تعییر مسیر به راست یا به چپ را دارید. این کار باعث می شود خودروهای پشت سر با احتیاط رانندگی کنند. شاید راهنما زدن کار بسیار راحتی باشد اما در رانندگی بسیار مهم است. حتی در صورت فراموش شدن احتمال تصادف را بدنبال خواهد داشت . بنابراین هیچوقت راهنما زدن رافراموش نکنید . حتی در آزمون رانندگی نیز فراموشی راهنما زدن برای شما نمره منفی خواهد داشت.
آموزش ایست کامل خودرو
زمانیکه قصد دارید بطور کامل خودرو را متوقف کنید باید از پدال ترمز استفاده کنید. ابتدا با فشار کم روی پدال ترمز سرعت خودرو را کم کنید، با کم کردن سرعت راهنمای سمت راست را نیز زده و ماشین را به سمت راست هدایت کنید. با رسیدن سرعت خودرو به زیر 15 کیلومتر ، با فشار دادن کلاچ تا انتها، دنده را خلاص کنید و سپس با ترمز گرفتن خودرو را به طور کامل متوقف کنید.
آموزش پارک دوبل خودرو
نکات مهم در آزمون رانندگی
صکادرات چیست؟
حرف “ص”اولین حرف صندلی می باشد. یعنی اول باید صندلی خود را تنظیم کنید.
حرف “ک”
حرف “ک” نشان دهنده کمربند است.بدین معنا که مرحله بعدی بستن کمربند است.
حرف “آ”
حرف “ آ ” اولین حرف از کلمه آینه است، یعنی مرحله بعدی تنظیم آینه ها است. آینهها را طوری تنظیم کنید که بتوانید به محیط اطراف ماشین دید کافی داشته باشید.
حرف “د”
“د” اولین حرف کلمه دنده می باشد، بنابراین مرحله بعدی، خلاص کردن دنده است. فراموش نکنید که قبل از استارت زدن حتما باید دنده را خلاص کنید. بسیاری از هنرجویان با فراموش کردن این مرحله در آزمون مردود می شوند.
حرف “ر”
مرخله بعدی حرف “ر” است که نشان دهنده کلمه راهنما می باشد، یعنی بعد از روشن کردن خودرو و قبل از شروع به حرکت باید راهنما را روشن کنید. همچنین قبل از حرکت چند بار پدال ترمز را فشار دهید تا بتوانید اعتماد افسر آزمون را به خود جلب کنید.
حرف “ا”
دومین حرف “ا” موحود در این کلمه نشاندهنده آمادگی برای حرکت است. بدین معنا که پدال کلاچ را تا انتها فشار دهید و دنده را به دنده 1 تغییر دهید، راهنمای سمت چپ را روشن کرده و با نگاه کردن به آینهها شروع به حرکت کنید.
حرف “ت”
آخرین حرف نشان دهنده ترمز دستی است. قبل ازشروع به حرکت، ترمز دستی را پایین آورده و سپس پدال گاز را به آرامی فشار دهید تا خودرو به حرکت در آید.
تعداد دفعات مجاز برای آزمون عملی رانندگی
آزمون عملی رانندگی محدودیتی ندارد، اما بعد از هر 4 بار مردودی در آزمون عملی، باید یک جلسه کلاس عملی را بگذرانید تا دوباره مجاز به شرکت در آزمون شوید. البته گاهی اوقات افسر بعد از یک بار مردود شدن نیز کلاس جبرانی برای افراد در نظر گرفته است.
چگونه یک راننده حرفهای شویم ؟
ابتدا با قوانین و اصول اولیه رانندگی باید کاملاآشنا شوید. تمام موارد آموزش داده شده در بالا را به دقت یاد بگیرید و بارها با دقت تمرین کنید. رانندگی مهارتی است که باید تمرین و تکرار زیادی داشته باشید تا بتوانید یک راننده ماهر شوید.